MENÜ

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

E-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

Günümüzde internet üzerinden yapılan her satış sonrası fatura kesilmesi gerekir. Faturalar, yapılan alışveriş işlemine ait detaylı bilgiler içeren belgelerdir. Faturalarda satın  alınan mal ya da hizmet, satıcı ve alıcıya dair çok sayıda detaylı bilgi bulunur. Bu bilgiler, ileride oluşabilecek olumsuz durumlarda kullanılabilmesi amacıyla faturalara eklenir. Fatura belgeleri, yapılan alışveriş işlemi için bir kanıt görevi görür. İnternet alışverişlerinde her şey uzaktan ilerlediği için birtakım sorunların meydana gelebilme ihtimali vardır. Bu nedenle online alışverişlerde mutlaka fatura kesimi yapılmalıdır.

E-fatura ise faturanın elektronik versiyonuna verilen isimdir. Faturalar, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamaları sayesinde elektronik ortamda oluşturulup saklanırlar. Sürecin elektronik olarak ilerlemesinin çok sayıda avantajı ve kolaylığı vardır.

 

e-Fatura İptali

E-faturalar nadir de olsa yanlış gönderilebilir. Böyle durumlarda, oluşturulan e-Faturanın iptal edilmesi gerekir. E-faturanın iptal edilme şekli, hangi fatura türünün kullanıldığına göre değişebilir. Ticari e-fatura iptali ve temel e-Fatura iptali işlemleri farklılık gösterebilir. E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.

 

GİB e-Fatura İptali

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Fatura ve e-Arşiv faturaların oluşturulmasıyla beraber,  e-fatura iptali gibi işlemleri denetleyen kurumdur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, e-Fatura ve e-Arşiv fatura iptalini kolaylaştıran sistemleri vardır. Genellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan E-Fatura İptal Portalı sistemi üzerinden e-faturalar son derece kolay bir şekilde iptal edilebilir.

 

Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Temel e-Fatura, alıcının faturayı reddetme seçeneğinin olmadığı bir fatura sistemidir. Temel e-Faturalar gönderici tarafından alıcıya direkt olarak ulaşabilmesi amacıyla gönderilir. Bunun gibi özelliklerinden dolayı temel e-fatura iptali diğer e-Faturaların iptal işlemlerine göre daha farklıdır. Temel e-Faturaların iptal edilmesi şu aşamalardan oluşur:

  1. E-fatura iptal işlemlerini yapabilmek amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafındaa yayınlanmış olan e-Fatura İptal Portalı sistemine giriş yapılır.
  2. Faturayı gönderen taraf, fatura numarasını ve faturanın toplam tutarını belgeler ve bu belgeyi imzalar.
  3. Gönderici tarafından oluşturulan bu belge, alıcı tarafa iptal talebi olarak gönderilir.
  4. Sonrasında alıcının iptal talebini onaylanması beklenir.
  5. Alıcının iptal talebini onaylaması durumunda e-Fatura iptal edilmiş olur. E-faturanın iptal edilip edilmediği e-Fatura İptal Portalı üzerinden görülebilir.

Alıcı tarafın e-Fatura iptal talebini onaylamaması durumunda e-Fatura iptal edilmez. İptal edilmeyen e-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder. İptal talebini gönderen taraf, e-Faturanın iptal edilip edilmediğini e-Fatura İptal Portalı üzerinden kontrol edebilir.

Ticari e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari e-Fatura, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu bir sistemdir. Bu e-Fatura çeşidi, daha çok ticari alışveriş işlemlerinde kullanılır. Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı tarafa 8 gün süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir. Alıcı taraf bu süre içerisinde e-Faturayı iptal etmezse fatura geçerliliğini korur. Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı taraf KEP sistemi üzerinden faturayı gönderen tarafa fatura iptal talebini içeren bir yazı gönderir. Bu yazı gönderildikten sonra, alıcı ve gönderici taraf anlaşır ve ticari e-Fatura iptal edilmiş olur.

e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.

 

E-Fatura ve e-Arşiv Fatura En Kolay Nasıl İptal Edilir?

E-fatura ve e-Arşiv fatura uygulamaları pek çok kişi tarafından karmaşık görünebilir. Fakat e-Fatura ve e-Arşiv faturaları gerekli adımlar takip edildiğinde oldukça kolay şekilde iptal edilebilir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geliştirdiği sistemler kullanılabilir.

E-fatura ve e-Arşiv faturalarınızın nasıl iptal edileceğini ve diğer muhasebe işlemlerinizi merak ediyorsanız ve çözemediğiniz sorunlarınız varsa Logo İşbaşı danışmanları ile hemen iletişime geçebilirsiniz.